Projekt je sufinancirala Europska unija

iz Europskog socijalnog fonda 

 

Kultura bez granica i prepreka i za gluhoslijepe osobe sa 54+ 

O projektu


Nositelj projekta:

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir

 

Partneri:

• Udruga gluhoslijepih osoba Varaždinske županije  

• Udruga gluhoslijepih osoba Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije 

• Udruga gluhoslijepih osoba Grada Splita "Osjet" 


Naziv projekta: 

“Kultura bez granica i prepreka i za gluhoslijepe osobe sa 54+(UP.02.1.1.03.0098)“ 


Kratki opis projekta: 

„Kultura bez granica i prepreka i za gluhoslijepe osobe sa 54+“ je projekt koji ima za cilj potaknuti svijest cjelokupnog građanstva o mogućoj kvaliteti života, neovisno o dobi, mjestu življenja ili oštećenju. Gluhoslijepi  građani starije životne dobi kroz ovaj projekt organizirat će i interaktivno provoditi predstave o svome životu, podneblju i kulturi te stvarajući pozitivnu sliku o sebi, poticati afirmaciju gluhoslijepih osoba u društvu. Projekt se provodi u četiri županije: Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Gradu Zagrebu.  

 

Ciljevi i očekivani rezultati projekta: 

Cilj projekta je društveno uključivanje starijih gluhoslijepih građana kroz interakciju s građanima, korištenjem vlastitog kulturnog izričaja. Kroz opisane aktivnosti planirano je uključivanje u projektne aktivnosti, a time i pozitivan doprinos u smanjenju socijalne izolacije i boljoj uključenosti u zajednicu za minimalno 50 gluhoslijepih osoba u dobi od 54+. 

 

Ukupna vrijednost projekta:
726.892,00 kn 
Iznos EU sufinanciranja:
617.858,20 kn 

 

Razdoblje provedbe projekta: 

srpanj 2018. - srpanj 2019.

 

Kontakt osoba za više informacija:

Suzana Sakić 

esf54plus@dodir.hr 


 

Vijesti

 

Projekt „Kultura bez granica i prepreka i za gluhoslijepe osobe sa 54 +“ je na oduševljenje uključenih sudionika krenuo sa realizacijom. 

 

Nakon pripremanja, planiranja i organizacije rada, započela je prava provedba!

Prvo što je planirano a realizirano, bilo je okupljanje naših dragih članova koji su glavni akteri projekta.

Od 19. do 21. rujna u prostorijama Udruge gluhoslijepih osoba Grada Zagreba (hvala UGSO Zagreb!), održan je prvi inicijalni sastanak u sklopu projekta. Uz predsjednicu Saveza Dodira dr. sc. Sanju Tarczay, članove projektnog tima, volontere, na sastanku su sudjelovali stariji gluhoslijepi građani iz Zagreba, Varaždina, Osijeka i Splita sa svojim prevoditeljima te stručnjak iz Londona s bogatim iskustvom rada u kazalištu i rada s osobama oštećena sluha, koji se u projekt uključio volonterski.


Tijekom prvog sastanka, okupljanjem svih ključnih sudionika, stvoreni su temelji za nastavak planiranih aktivnosti.

Nakon što je potencijalnim „glumcima“ ukratko predstavljen projekt, njegova svrha i planirane aktivnosti, zajednički je dogovorena strategija rada. Nakon toga,  gluhoslijepi (budući-ali ne manje spremni) glumci, pod vodstvom stručnjaka iz Londona, izveli su svoje prve glumačke skečeve kojima su opisali pojedine dijelove svoga života.

Osnovni cilj projekta je razviti predstavu koje će naši glumci izvoditi na svojoj turneji po Zagrebu, Splitu, Osijeku i Varaždinu.

Na predstavama ćete vi, publika, imati priliku upoznati naše glumce, njihov život i sve što želite znati o gluhoslijepoći i životu s njom.

Iako je radionica bila raspodijeljena na tri dana, svim sudionicima vrijeme je prošlo brzo, uz puno smijeha i zabave. Ubrzo počinju i glumačke pripreme, koje će se odvijati u  svim partnerskim organizacijama, ne bi li naši korisnici postali pravi glumci za vas.
Šaljemo vam slijedeći put izvještaje s priprema da znate što vas čeka i da jedva dočekate da dođete na predstavu i upoznate naše glumce!
Lijepi pozdrav,
Vaši 54+ 

 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------